Dünya Kupası, bir futbol milli takımı için ulaşılabilecek en büyük hedef. Finallerde yer alabilmek, maç kazanabilmek hatta gol atabilmek o kadar büyük bir onur ki… Dünya Kupası tarihinde katılımcı ülkelerin ilk golleri konumuz.
Bu onuru yakalayan futbolcular kimler? Bir bakalım.
FRANSA: Aslında bu gol sadece Fransa’nın kupa tarihindeki ilk gol değil. Aynı zamanda kupa tarihinin de ilk golü. 23 yaşındaki 1.60’lık sağ iç Lucien Laurent, Meksika maçının 19.dakikasında attığı vole golüyle tarihte yerini aldı.
MEKSİKA: Fransa’nın 4-1 kazandığı açılış maçında Meksika da kupa tarihindeki ilk golünü buldu. 21 yaşındaki forvet Juan Carreno 70.dakikada takımının şeref sayısını kaydetti. İşin ilginci aynı oyuncu, 2 yıl öncesinde olimpiyatlarda da takımının ilk golünü atmıştı.
ARJANTİN: Maradona ve Messi’yi çıkaran Arjantin’in ilk Dünya Kupası golü daha çok sertliğiyle ünlü bir orta saha oyuncusundan geldi. 29 yaşındaki Luis Monti, Fransa önünde galibiyeti getiren golü atıyordu. Aynı Monti 4 yıl sonra İtalya forması giyecekti.
ŞİLİ: Güney Amerika takımının ilk golü 28 yaşındaki forvet Carlos Vidal’den geldi. Şili 3-0 kazanırken rakip Meksika’ydı.
YUGOSLAVYA: Bir zamanlar Yugoslavya diye bir ülke vardı ve 1930 Dünya Kupasına gelmişlerdi. Brezilya’yı 2-1 yendikleri maçta 21.dakikada Tirke Tirnanic, takımının ilk golünü attı.
BREZİLYA: Dünya Kupası denince akla gelen ilk ülkedir Brezilya. 5 şampiyonlukla kupanın lokomotifidir. Ama 1930’da şimdiki anlamından uzaktı. İlk gol de Yugoslavya yenilgisiyle geldi. 25 yaşındaki forvet Preguinho’nun attığı gol o an için anlam ifade etmiyordu belki de!
ROMANYA: İlk kupanın sürpriz konuğuydu Romanya. Futbolsever kral Carol’un seçtiği kadrodan Macar asıllı Adalbert Deşu, 3-1’lik galibiyetin daha ilk dakikası dolmadan golü attı.
PERU: Romanya yenilgisinde takımın tek golünü atan 22 yaşındaki Luis de Souza, Peru için bir ilki başarıyordu.
URUGUAY: ilk ev sahibi, ilk şampiyon. Uruguay’ın Peru’yu 1-0 yendiği maçta 26 yaşındaki forvet Hector Castro’nun attığı gol tarihe geçiyordu.
ABD: İlk Dünya Kupasında yarı final oynadı Yankiler. İlk maçlarında Belçika’yı 3-0 yenerlerken ilk gol 31 yaşındaki Bart McGhee’den geldi. İskoçya doğumlu futbolcu 13 yaşında Yeni Dünya’ya göç etmişti.
PARAGUAY: Güney Amerika temsilcisi, 1930’da Belçika’yı 1-0 yenerken gol, 25 yaşındaki Luis Vargas Pena’dan geliyordu.
İSPANYA: 1934 Dünya Kupasındayız. İspanya, Brezilya engelini 3-1 ile aşıyor. 22 yaşındaki Bask santrfor Iraragorri atıyor ilk golü.
MACARİSTAN: Dünya Kupası tarihinin en verimli takımlarından birisi Macaristan. 1934’te Mısır’ı 4-2 yendikleri maçta 22 yaşındaki forvet Pal Teleki, takımının ilk golünü attı. Teleki daha önce Romanya forması da giymişti!
MISIR: Kupa tarihindeki ilk Afrika ülkesi. Macaristan’a 4-2 yenildikleri maçta gollerin ikisini atan Abdelrahman Fevzi, ülkesi adına ilkleri gerçekleştiren adamdı.
İSVİÇRE: 1934 Dünya Kupası’na 3-2’lik Hollanda galibiyetiyle başladı 23 yaşındaki Poldi Kielholz, ilk golcüsüydü İsviçre’nin.
HOLLANDA: Portakallar henüz şimdiki futbol geleneğine sahip değildi. 1934’te İsviçre’ye kaybederken 23 yaşındaki Kick Smit atmıştı ilk golü.
İTALYA: Bir büyük ekolün doğuşuna tanık oldu dünya futbolu 1934’te. İlk gol 7-1 kazanılan ABD maçında 29 yaşındaki efsane forvet Angelo Schiavio’dan geldi. Schiavio, maçta hat-trick yaptı.
ÇEKOSLOVAKYA: Bir başka futbol ekolü. 27 yaşındaki Antonin Puc, Romanya karşısında attığı golle hesabı açıyordu Çekoslovakya adına.
İSVEÇ: 1934 Dünya Kupası’nda Arjantin karşısında ilk golünü buldu İsveç. 25 yaşındaki forvet Sven Jonasson attığı 2 golle yıldızlaştı.
AVUSTURYA: Efsane takımın golcüsü de efsaneydi. Matthias Sindelar 31 yaşındaydı ve birçoklarına göre dünyanın en iyi futbolcusuydu. 5 yıl sonra şüpheli bir şekilde sona erecek yaşamına Fransa’ya attığı golle bir onur daha eklemişti.
ALMANYA; Yine bir futbol ekolünün doğuşuna tanıklık ediyor 1934 Dünya Kupası. Belçika karşısında ilk Alman golünü 24 yaşındaki Stanislas Kobierski kaydetti.
BELÇİKA: 4 yıl önce gol atamayan Belçika, Almanya’ya 5-2 yenilirken iki golü de 24 yaşındaki Bernard Voorhoff atıyordu.
KÜBA: Bir futbol ülkesi olarak bilmeyiz Küba’yı. Ama 1938’de vardılar. 3-3 biten Romanya maçında ilk gollerini 26 yaşındaki Hector Socorro atmıştı.
NORVEÇ: 1938 Dünya Kupası’nda ilk golünü takımlardan biri de Norveç’ti. Kuzeyliler, İtalya’ya 2-1 kaybederken gol 26 yaşındaki Arne Brustad’dan geliyordu.
POLONYA: 1938’de tarihin en güzel maçlarından birinde Brezilya, Polonya’yı 6-5 yeniyordu. Polonya’nın ilk sayısı 4 gol atan Willimowki’den değil, 29 yaşındaki Fritz Scherfke’den geliyordu.
İNGİLTERE: Dünya Kupası’na yukarıdan bakan ilk 3 kupaya katılmayan İngiltere, ABD faciası ile biten 1950 Dünya Kupası’na 2-0’lık Şili galibiyetiyle girmişti. İlk gol 29 yaşındaki Blackpool santrforu Stan Mortensen’den gelmişti.
TÜRKİYE: Ve ay-yıldızlılar Dünya Kupası’nda. 1954’te İsviçre’de ilk maçımız Almanya karşısındaydı. Daha ikinci dakika dolmadan Galatasaraylı Suat Mamat, takımımızın golünü atıverdi. Sonrasında 4 gol yesek de bu gol, tarihte yerini alacaktı.
KUZEY İRLANDA: 1958’de ilk Dünya Kupası tecrübesini yaşıyordu Kuzey İrlanda. Çekoslovakya gibi bir takımı 1-0 yenerek başladılar turnuvaya. Golün sahibi 30 yaşındaki Leedsli Wilbur Cush’tu.
İSKOÇYA: 1958’de ilk kez kupaya gelenlerden biri de İskoçya’ydı. 1-1 biten Yugoslavya maçında siftah golü 25 yaşındaki Hearts futbolcusu Jimmy Murray’den geldi.
GALLER: 1958, Galler için de bir ilkti. Macaristan işe oynadıkları ilk maç 1-1 bitti. Golü ülkenin en büyük futbol efsanesi Juventuslu John Charles atıyordu.
SOVYETLER BİRLİĞİ: Sovyetler için de ilk deneyimdi İsveç 1958. İlk maçta rakip İngiltere’ydi. 2-2 biten maçta ilk gol 32 yaşındaki Nikita Simonyan’dan geldi.
KOLOMBİYA: Güney Amerika ekibi 1962’de başladı Dünya Kupası macerasına. 33 yaşındaki Cobo Zuluaga’nın penaltısı Uruguay önünde 2-1’lik yenilgiyi önleyemedi.
BULGARİSTAN: 1962’de ilk kez kupaya katılan Bulgaristan için ilk gol 6-1 kaybedilen Macaristan maçında 20 yaşındaki Sokolov’dan geldi.
PORTEKİZ: Portekiz 1966’da fırtına gibi başladı kupa macerasına. 31 yaşındaki kanat oyuncusu Jose Augusto’nun Macaristan’a attığı gol, güzel bir başlangıçtı.
KUZEY KORE: Peri masalı niteliğindeki 1966 macerası Kuzey Kore için unutulmayacaktı. İlk gol, 1-1 biten Şili maçında Pak Seung Zin’den geldi. Pak aynı zamanda kupada gol atan ilk Asyalı oldu.
İSRAİL: İlk kez Dünya Kupası’na 1970’te katıldı İsrail. İlk gol ise 1-1 biten İsveç maçında geldi.26 yaşındaki Mordechai Spiegler, ülkesinin futbol tarihine geçti.
FAS: 1970’te ilk kez kupada yer alan Fas, ilk golüne 2-1 kaybettiği Batı Almanya maçında kavuştu. Golün kahramanı 26 yaşındaki Mohammed Jarir’di.
DOĞU ALMANYA: Katıldıkları tek kupa olan 1974’te attıkları ilk gol, rakipleri Avustralya’nın oyuncusu Curran tarafından kendi kalesine kaydedildi.
HAİTİ: 1974 Dünya Kupası’na büyük havayla gelen İtalya’ya Sanon’un attığı gol tarihe geçti. İtalya kalecisi Dino Zoff 1142 dakika sonra kalesinde gol gördü. Sanon’a maçı 3-1 kaybetmelerine rağmen ülkenin diktatörü Duvalier tarafından otomobil hediye edildi.
TUNUS: 1978’de Meksika’yı 3-1 yendikleri maçta ilk gol Ali Kaabi’den geldi.
İRAN: 1978’de İskoçya ile 1-1 berabere biten maçta Iraj Daneifard, ülkesinin ilk golünü kaydetti.
KAMERUN: Afrika temsilcisi 1982’de ilk macerasında 3 beraberlikle elendi. İlk ve tek golleri İtalya önünde 30 yaşındaki Mbida’dan geldi.
CEZAYİR: Kuzey Afrika temsilcisi 1982’ye damgasını vuran galibiyetle başladı. Favori Batı Almanya’yı yenerlerken ilk gol efsane forvet Rabah Madjer’den geldi.
EL SALVADOR: 1970’i gol atamadan geçen Orta Amerika takımı 1982’de ilk golünü attı ama pek mutlu olamadı. Macaristan’a 10-1 yenildikleri maçta tek golü Ramirez Zapata attı.
KUVEYT: 1982’de Çekoslovakya ile 1-1 berabere kaldıkları maçta golü Al Dakhil attı.
HONDURAS: 1982’de İspanya ile 1-1 berabere kalırken gol Zelaya’dan geldi.
YENİ ZELANDA: Yeni Zelanda için de ilk 1982’deydi. Pek de iyi gitmedi işler. Yine de İskoçya’ya 5-2 yenildikleri maçta kaptan Steven Sumner ilk golü attı.
GÜNEY KORE: 1954’te gol atamayan Güney Kore 32 yıl sonra kavuştu gole. 3-1 kaybettikleri Arjantin maçında Park Chang Sun sonuca gitti.
IRAK: 1986’da ilk tecrübesini yaşadı Irak. Belçika’ya 2-1 kaybettikleri maçta Radhi attı ilk golü.
DANİMARKA: 1986’da Piontek yönetiminde ortama girdi Danimarka. İskoçya’yı 1-0 yenerken gol Preben Elkjaer Larsen’den geldi.
KOSTA RİKA: Orta Amerika temsilcisi 1990’da ilk turnuvasında hemen etki yarattı. İlk maçlarında İskoçya’yı 1-0 yenerken gol Juan Cayasso’dan geldi.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: 1990’da pek de istedikleri gibi gitmedi işler. 5-1 kaybettikleri Almanya maçında Ismail’in attığı gol tarihe geçti.
İRLANDA: 1988’de Avrupa şampiyonasında kendini gösteren İrlanda, Jackie Charlton yönetiminde çeyrek final oynadı. İlk gol İngiltere’ye karşı Kevin Sheedy’den geldi.
RUSYA: Sovyet Birliği dağıldıktan sonra Rusya ilk kez 1994’te boy gösterdi. İsveç’e 3-1 yenildikleri maçta Salenko’nun penaltısı ilk golleri oldu.
BOLİVYA: 1950’de gol atamayan Bolivya 1994’te son maçında beklediği gole ulaştı. İspanya’ya 3-1 yenilirken şeref sayısı Erwin Sanchez’den geldi.
NİJERYA: 1994’ün güzel sürprizlerinden biriydi Nijerya. İlk maçlarında Bulgaristan’ı 3-0 yenerken ilk gol Rashidi Yekini’den geliyordu.
SUUDİ ARABİSTAN: 1994’teki ilk katılımda başarılı bir takım vardı. Hollanda’ya 2-1 yenildikleri maçta Enver ilk skorer oldu.
GÜNEY AFRİKA: 1998’de ilk deneyimini yaşayan Güney Afrika, Danimarka ile 1-1 berabere kalırken golün sahibi Benny McCarthy’ydi.
HIRVATİSTAN: Yugoslavya’nın dağılmasıyla oluşan ülkelerden Hırvatistan 1998’de üçüncü oldu. İlk gol ise Jamaika’yı 3-1 yenerken Staniç’ten geldi.
JAMAİKA: Onlar da Hırvatistan’a 3-1 yenilirken Earle ilk gollerini buldu.
JAPONYA: Ve Japonya’nın kupaya adım atışı. İlk deneyimde işler iyi gitmedi. Ancak son maçta Jamaika’ya 2-1 kaybettikleri maçta Nakayama ile golü buldular.
SENEGAL: Fransa’da yetişen oyunculardan kurulu bu takım, 2002 açılış maçında Boupa Diop’un golüyle son dünya ve Avrupa şampiyonu Fransa’yı devirdi.
SLOVENYA: Daha çok kış sporlarıyla tanınan Slovenya, 3-1 kaybettiği İspanya maçında Cimirotic ile ilk golünü buldu.
EKVADOR: 2002’nin yeni takımlarından biri de Ekvador’du. Meksika’ya 2-1 yenildikleri maçta Delgado, ilk gollerini attı.
FİLDİŞi SAHİLİ: Afrika’nın yükselen gücü 2006’da ilk kupasına geldi. İşler çok iyi gitmedi. Arjantin’e 2-1 kaybederken ilk gol büyük efsane Didier Drogba’dan geldi.
SIRBİSTAN: Bu kupada Karadağ ile birlikte olan Sırbistan için işler iyi gitmedi. Son maçta Fildişi Sahili’ne 3-2 yenilirken ilk gol Zigiç’ten geldi.
ANGOLA: 2006’da ilk tecrübesini yaşayan Angola, son maçında İran ile 1-1 berabere kalırken gol Flavio’dan geldi.
GANA: 2006’nın güzel renklerinden biriydi Gana. Çek Cumhuriyetini 2-0 yenerken ilk gol Asamoah Gyan’dan geldi.
ÇEK CUMHURİYETİ: Yeni bir ülke olarak ilk kez kupadaydılar. ABD’yi 3-0 yenerken ilk gol Jan Koller’den geldi.
AVUSTRALYA: 1974’te gol atamayan Avustralya 2006’da Hiddink yönetiminde gruptan çıktı. Japonya önünde 3-1 kazanırken ilk gol Tim Cahill’den geldi.
TOGO: İlk deneyimleri iç açıcı geçmedi 2006’da. Tek golleri 2-1 kaybettikleri Güney Kore maçında Kader’den geldi.
UKRAYNA: Ukrayna için iyi giden bir turnuvaydı. 4-0’lık Suudi Arabistan galibiyetinde ilk gol Rusol’dan geldi.
YUNANİSTAN: 1994’te gol atamayan Yunanistan 2010’da Nijerya’yı 2-1 yenerken ilk gol Salpingidis’ten geldi.
SLOVAKYA: 2010’da ilk gol 1-1 biten Yeni Zelanda maçında Vittek’ten geldi.
BOSNA HERSEK: İlk deneyimde ilk gol ilk maçta geldi. 2014’te Arjantin’e 2-1 yenildikleri maçta Ibiseviç attı golü.
İZLANDA: Yıllarca turnuvaların uzağında kalan İzlanda nihayet 2018’de Dünya Kupası’na katıldı. Arjantin ile 1-1 berabere kaldıkları maçta gol Finbogasson’dan geldi.
PANAMA: Pek de iyi geçmedi Panama’nın ilk tecrübesi 2018. 6-1 kaybettikleri İngiltere maçında Baloy’un attığı gol bir teselliydi.
KATAR: 2022’ye ev sahibi olarak katıldı Katar. 3-1 Senegal’e yenilirken Muntari’nin attığı gol de tek sayıları oldu.
KANADA: 1986’da gol atamayan Kanada 2022’de muradına erdi. 4-1 kaybettikleri Hırvatistan maçında Davies, tarihe geçti.
GÜNDEM
16 Eylül 2024SPOR
16 Eylül 2024GÜNDEM
16 Eylül 2024SPOR
16 Eylül 2024SPOR
16 Eylül 2024GÜNDEM
16 Eylül 2024GÜNDEM
16 Eylül 2024