EBRU SUNGUR- İklimi ve tarıma elverişli toprak yapısı nedeniyle pekçok ürünün yetişebildiği, bu nedenle geçmişten bugüne uygarlıklara evsahipliği yapmış ve bilim insanları tarafından “bereketli hilal” olarak tanımlanan coğrafyanın kuzeyinde yer alan Şanlıurfa, yeni yatırımlara kapısını açıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, şehre yeni sanayi yatırımları gelmesi için 7 bin dönümlük arazi hazırladıklarını açıkladı.
Suriye’deki çatışmaların Şanlıurfa’yı da etkilediği dönemde iş insanlarının şehre yatırım yapmaya mesafeli davrandığını anlatan Zeynel Abidin Beyazgül şunları söyledi: “Zaman içerisinde güvenlik kaygıları aşıldı. Biz belediye olarak 2022 yılında altı fabrika kurduk ve bunları sanayicilere kiraladık. Kiralayanlara, ‘Güvenlikle ilgili bir sorun olursa çıkarsınız’ diye garanti verdik. Bu fabrikaların verimli ve sorunsuz çalışması, diğer sanayicilere de örnek oldu. Biz de Şanlıurfa’ya yatırım yapmak isteyen sanayiciler için 7 bin dönüm daha arazi hazırladık.”
Zeynel Abidin Beyazgül
Cazip teşvikler
Bölgesel teşvik sistemine göre, girişimcilere en cazip imkanları sunan 6. Bölge teşvikleri kapsamında bulunan Şanlıurfa’da belediyenin yeni hazırladığı sanayi alanlarının hızla dolması bekleniyor. Halihazırda şehirdeki organize sanayi bölgelerinde 300’ü aşkın üretim tesisi faaliyet gösteriyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ekonomisi daha çok tarıma dayanan Şanlıurfa’da işgücünün de son dönemde daha fazla sanayiye yöneldiğini belirtti. Beyazgül şöyle anlattı:
“Şanlıurfa’nın nüfus artış hızı, Türkiye ortalamasının üzerinde. Tarımla geçinen çok çocuklu ailelerde miras yoluyla toprağın bölünmesi birkaç nesil sonra istihdamda sanayiye yönelmeyi beraberinde getiriyor. Şanlıurfa da böyle bir sürecin içinde.”
Ata tohumu ile isot
Şanlıurfa’nın tarımdaki mevcut yeri ve potansiyeli göz doldurucu. Zira ülkedeki tarım alanlarının yaklaşık yüzde 5’i bu ilin sınırları içinde bulunuyor. Her türlü ürünün yetiştirilebildiği bu bereketli topraklar, domates, patlıcan ve biber gibi sebzeleriyle özellikle ün yapmış. Adını komşu ilden alan Antep fıstığı da Şanlıurfa’da yoğun üretilen bir tarım ürünü. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu seralarda ata tohumundan yetiştirdiği isot biberine, yurdun dört bir yanından talep yağıyor.
Organik tarım taşın altında!
Arazilerin hatırı sayılır bir bölümünün ‘taşlı’ olduğu Şanlıurfa’da, son yıllarda bu durum bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Zira taşlı arazilerde şimdiye kadar yoğun tarım faaliyeti yapılamamış, dolayısıyla da buralarda zirai ilaç ve gübre kullanılmamış. Bugünün teknolojisiyle bu taşları topraktan ayırmanın kolay olduğunu belirten uzmanlar, “Bu topraklar organik tarım için biçilmiş kaftan” değerlendirmesini yapıyor.
Lezzetler marka oluyor
Urfa kebabı, herkesçe bilinen, sevilen bir ‘marka lezzet’. Bunun yanı sıra bereketli topraklarından elde edilen ürünlerin, yöresel lezzetlere dönüştüğü Şanlıurfa’da şimdilerde bu lezzetler de marka oluyor. ‘Ağzı yumuk’, ‘ağzı açık’, ‘semsek’, ‘yuvalak’ paketlenmiş halde e-ticaret üzerinden tüketicilere sunuluyor. Gıda ihtisas OSB’nin ve tarıma dayalı ihtisas besi OSB’nin gelişmesiyle ilde üretilen markalı yerel ürünlerin daha artacağı öngörülüyor.
Turiste ve turizmciye alan açılıyor
Göbeklitepe’den Halfeti’ye, Balıklıgöl’den Harran’a pekçok tarihi zenginliğe sahip Şanlıurfa, her yıl 1.5 milyonu aşkın turisti ağırlıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, son dönemde şehir içinde tarihi dokunun bulunduğu yerlerdeki çarpık yapılaşmaları ortadan kaldırarak bu eserleri daha da görünür kıldıklarını anlattı. Nitekim Kızılkoyun mağaraları, bu çalışmanın bir sonucu olarak ziyaretçilerce gezilebilecek bir ören yeri niteliğini almış. Söz konusu çalışmaların, şehre hem daha fazla turist hem de daha çok turizm yatırımı çekmesi bekleniyor.
GÜNDEM
07 Aralık 2024SPOR
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024SPOR
07 Aralık 2024SPOR
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024